HDS3-12 Slow and Reboots?

Moderators: MKA, ash, Mike M, Caudawg, Ken Sauret

User avatar
Morgan
Posts: 384
Joined: Sat May 07, 2005 5:48 am
Location: Madera
Contact:

HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Morgan » Tue Feb 25, 2020 8:40 pm

I have 2 HDS3-12s. When I press pages and select another screen it takes a minute to get to that screen and sometimes reboots. They are connected with Ethernet and NMEA. I've tried disconnecting the networking and that helps. Do I need to do a hard reset? I have lots of waypoints and trail. Could that be a problem?
Morgan

User avatar
Edd
Posts: 293
Joined: Thu Jan 21, 2016 1:08 pm

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Edd » Wed Feb 26, 2020 6:15 am

Hey Morgan, first thing to check is voltage at the unit. Low voltage/current is a leading cause of re-booting, and 12’s especially. Try turning the back sticker light OFF to see if it helps.

User avatar
Morgan
Posts: 384
Joined: Sat May 07, 2005 5:48 am
Location: Madera
Contact:

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Morgan » Wed Feb 26, 2020 7:46 am

Thanks, I have the voltage displayed on screen, and its good, and the 1st thing I do is remove the light.

User avatar
Edd
Posts: 293
Joined: Thu Jan 21, 2016 1:08 pm

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Edd » Wed Feb 26, 2020 7:54 am

Morgan does this happen with both units or does it occur in just one of the units?
You can export all your wpts and trails to an SD card just to see IF you are having a memory bog-down. If no change is experienced, you can then import all your files back to the HDS.
Last edited by Edd on Wed Feb 26, 2020 8:11 am, edited 1 time in total.

drew
Posts: 1064
Joined: Thu Apr 12, 2007 1:30 pm

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby drew » Wed Feb 26, 2020 8:09 am

Are you running a mapping card?

User avatar
Morgan
Posts: 384
Joined: Sat May 07, 2005 5:48 am
Location: Madera
Contact:

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Morgan » Wed Feb 26, 2020 1:37 pm

I'm in the process of deleting the waypoints and trails and then will try a hard reset. I'm taking my time and deleting lake by lake or at least areas like motherlode, central valley, etc , so if that is the trick I'll just load what area I need. I had over 700 waypoints which shouldn't be a problem. Seemed when my yellow was connected, it was more confused. Definitely when both were connected.

User avatar
Morgan
Posts: 384
Joined: Sat May 07, 2005 5:48 am
Location: Madera
Contact:

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Morgan » Wed Feb 26, 2020 1:38 pm

Yes, a Navionics on the console linked to the bow. But it was still being slow with no card in either.

User avatar
Edd
Posts: 293
Joined: Thu Jan 21, 2016 1:08 pm

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Edd » Wed Feb 26, 2020 3:06 pm

Do you have another Ethernet cable you could connect, to eliminate a possible bad cable?

User avatar
Morgan
Posts: 384
Joined: Sat May 07, 2005 5:48 am
Location: Madera
Contact:

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Morgan » Wed Feb 26, 2020 5:15 pm

I'll look to see. The only one I need is going to the Structurescan3D module

User avatar
Morgan
Posts: 384
Joined: Sat May 07, 2005 5:48 am
Location: Madera
Contact:

Re: HDS3-12 Slow and Reboots?

Postby Morgan » Sun Mar 15, 2020 4:01 pm

Wow, I deleted a bunch of waypoints, did a soft reset, purged the waypoints. But what I discovered was that I had 72 trails, and 1 route. The units specs are: 3000 Waypoints, 100 Routes and 100 Trails with up to 10,000 points per trail. Loosing the trails made a big difference. Now I'm back to the speed I expect and they didn't reboot once the last 4 days.


Return to “Lowrance Product Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests