HDS unit won't boot up.

Moderators: MKA, Mike M, Caudawg, ash, Ken Sauret

D1NONLY
Posts: 75
Joined: Tue Jun 19, 2007 8:55 pm

HDS unit won't boot up.

Postby D1NONLY » Tue Dec 02, 2014 10:17 am

I have a HDS-7 that starts to boot up and the scroll bar will run, then stop and freezes after 30 seconds. It stays locked on the blue screen with Lowrance across the screen. It won't change to the next screen. I've tried a soft and hard reset. Nothing happens. Anyone have any advice or been thru the same problem.

whazup
Posts: 603
Joined: Fri Sep 15, 2006 6:34 pm

Re: HDS unit won't boot up.

Postby whazup » Tue Dec 02, 2014 10:36 am

I have read this is a common problem with that Series. You will probably get your best answer directly through Lowrance. You just made my decision for me. I have been looking hard at the Elite 7 and doing a lot of research. Saw too many similar complaints and yours broke the camels back. I'll be looking elsewhere for a unit. Thanks.
Fish Laugh at the Mention of My Name

NoCAL
Posts: 521
Joined: Tue Nov 15, 2005 5:20 pm
Location: Woodland, CA

Re: HDS unit won't boot up.

Postby NoCAL » Wed Dec 03, 2014 2:37 pm

Have you checked that you are getting good power to the unit? Should be over 13 volts for best performance. Is there any kind of micro card in the unit? If so, try removing the card. If that isn't the case, you would need to get help from Lowrance. Hopefully it is still under warranty. I have no information that this is a common problem with any Lowrance series. In fact, since the introduction of the Gen 2 units, the complaints I have read about have been practically non-existent. Is this a Gen 1, Gen 2, or Touch unit? But purchase whatever you have faith in. HB makes good units too.

NoCAL

whazup
Posts: 603
Joined: Fri Sep 15, 2006 6:34 pm

Re: HDS unit won't boot up.

Postby whazup » Wed Dec 03, 2014 3:14 pm

Go to Bass Pro Shops customer reviews of this unit. Many, many, similar complaints. I would love to be convinced otherwise, but right now I am very leary.
Fish Laugh at the Mention of My Name

Ken Sauret
Posts: 759
Joined: Sun Oct 18, 2009 7:39 pm
Location: Paso Robles California
Contact:

Re: HDS unit won't boot up.

Postby Ken Sauret » Wed Dec 03, 2014 6:40 pm

The HDS units and the Elite units are completely different units. If your HDS unit doesn't respond, call customer service and get an RA number to return the unit for service. This could be a software issue in this unit itself. I have had a number of these units with no problem at all, just like thousands of other happy fishermen.
Ken Sauret
Lowrance Pro Staff
Lowrance http://www.lowrance.com/
Yamamoto https://store.baits.com/home
Dobyns Rods http://www.dobynsrods.com/
Yamaha http://www.yamaha-motor.com/
Personal Web Site http://kensbassfishing.weebly.com/

User avatar
TeamBeefmaster
Posts: 154
Joined: Tue Dec 14, 2010 9:02 pm
Location: Castaic

Re: HDS unit won't boot up.

Postby TeamBeefmaster » Mon Dec 08, 2014 3:18 pm

I had a similar issue that was caused by the automatic system software upgrade on my SD card. I erased the start up file on the SD card and all was well. PS. dont delete your navionics maps!! :mrgreen: A soft reset should fix most issues. They are amazing units, good luck.


Return to “Lowrance Product Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest