Lost Temp reading with latest software updates

Moderators: MKA, Mike M, Caudawg, ash, Ken Sauret

User avatar
R. Duzac
Posts: 227
Joined: Thu May 12, 2005 2:40 pm
Contact:

Lost Temp reading with latest software updates

Postby R. Duzac » Wed Jul 10, 2019 7:05 am

Does this happen often?

I've only had the Carbon 12's for about 8 months and seems like I've gone through this several times now.
I'm so tired of it, I haven't bothered to try to figure it out this time.

I like the units but I'm tired of the problems.

Rene

User avatar
Edd
Posts: 274
Joined: Thu Jan 21, 2016 1:08 pm

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby Edd » Wed Jul 10, 2019 8:03 am

The best way to handle this is to set your MFD's up the way your like, pages, splits, overlays, etc...then save your settings to an sd card. Next time you run an update, when done, insert your sd card and upload your saved settings. BINGO, done, fini, settings restored.

User avatar
R. Duzac
Posts: 227
Joined: Thu May 12, 2005 2:40 pm
Contact:

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby R. Duzac » Wed Jul 10, 2019 1:17 pm

So even though I've created the MFD's they may get damaged during a software update?
They are there, the temp just isn't working.

Thanks,
Rene

User avatar
Edd
Posts: 274
Joined: Thu Jan 21, 2016 1:08 pm

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby Edd » Wed Jul 10, 2019 1:39 pm

Guess I misread you, maybe you could explain 'not working' a little more in depth.

Ken Sauret
Posts: 758
Joined: Sun Oct 18, 2009 7:39 pm
Location: Paso Robles California
Contact:

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby Ken Sauret » Sun Jul 14, 2019 8:11 pm

There are times during a software update that a Lowrance unit will not recognize a source for a certain reading like temperature or time. Go to Networking and then to Data Sources, hit Sonar and make sure the Temperature is getting it's data from the correct transducer or remote temp sensor you may have.
Ken Sauret
Lowrance Pro Staff
Lowrance http://www.lowrance.com/
Yamamoto https://store.baits.com/home
Dobyns Rods http://www.dobynsrods.com/
Yamaha http://www.yamaha-motor.com/
Personal Web Site http://kensbassfishing.weebly.com/

User avatar
R. Duzac
Posts: 227
Joined: Thu May 12, 2005 2:40 pm
Contact:

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby R. Duzac » Mon Jul 15, 2019 11:43 am

Thanks Ken, It was one of the first things I did.
I tried both sources in the network and neither would display temp.
For now I'm just giving up. Glad it's summer.

Rene

User avatar
Edd
Posts: 274
Joined: Thu Jan 21, 2016 1:08 pm

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby Edd » Mon Jul 15, 2019 2:08 pm

Upgrading Marine Electronics Software Best Practices

1-Back up your current MFD settings and waypoints, trails, and routes to an appropriate storage device (SD Card).
2-Visit your manufacturers website and follow the instructions for the download to your SD card.
3-Connect your SD card to your MFD and upload your software update.
4. Remove the SD card and do a HARD re-set on your MFD.
5. Insert your SD card with your saved settings, waypoints, trails and routes and import to the MFD.
You are now updated and have the exact same settings as you had prior to the update.

Looks like 5 easy steps, but it is really only 3 easy steps, 2, 3, & 4. Steps 1 and 5 should be current and constant.

Edd

User avatar
R. Duzac
Posts: 227
Joined: Thu May 12, 2005 2:40 pm
Contact:

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby R. Duzac » Wed Jul 17, 2019 7:47 am

Thanks Edd,

I haven't even gone into the garage to play around with them since 4th weekend.
I have a Club Tourney this weekend so I will probably look at everything again.
I like what you are saying about saving settings to second chip.

I work at Cisco Systems and the one thing I hate is mandatory updates by IT, they push updates out without checking them thoroughly. I know to back things up here before the update, I guess it should be no different with my boat electronics.

Thanks,
Rene

User avatar
R. Duzac
Posts: 227
Joined: Thu May 12, 2005 2:40 pm
Contact:

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby R. Duzac » Fri Jul 19, 2019 7:32 am

Still looking for help. Temps (both graphs) still aren't working.

2 HDS Carbons (Console & Bow) (1.5 years old at best)
Console has PDRT-WBL All in one Transducer (SN: 003-6397-000)
Bow has HDI (83/200)? (SN: 003-8766-00)
Software Version 19.1
Application 62.1.114
Platform - 35.0-82-g7654be2aa

With Latest Software download I have lost both Temp readings.
I doubt that both transducers decided to fail at the same time so I assume it's probably a software update problem.

I've gone into Sonar/installation and made sure the proper transducers were selected and saved. Then Restarted. Still no temp readings. I also deleted old Temp readings on my screens and recreated them.
Temp set for Channel 1 (Turned Network on, with multi devices)

I really believe its software or must not have something set. User error :-)

Thanks,
Rene

User avatar
Edd
Posts: 274
Joined: Thu Jan 21, 2016 1:08 pm

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby Edd » Fri Jul 19, 2019 10:26 am

Rene the part# doesn't match the nomenclature. But if you have the PDRT- where did you mount the remote temp sensor? Also you can check your data sources for temp just to make sure that source did not get changed somehow.

Edd

User avatar
R. Duzac
Posts: 227
Joined: Thu May 12, 2005 2:40 pm
Contact:

Re: Lost Temp reading with latest software updates

Postby R. Duzac » Fri Jul 19, 2019 4:22 pm

Edd, Since I bought the boat 1 year used I did not do the setup myself.
I thought the all in one transducer would have the Temp as part of it. Was not aware of a remote temp sensor.
Sounds like I need to do a little more searching.

Maybe that's what it is, I need to identify what is the Temp sensor, not the Transducers.

Ug
More work :-)

Thanks,
Rene


Return to “Lowrance Product Forum”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests